De olijfboom (Olea Europea)

Er is niets zo karakteristiek op Kreta dan de duizenden olijfbomen (in werkelijkheid meerdere miljoenen), die niet alleen in de valleien maar ook in de bergachtige gebieden groeien. Al sinds 3500 AD, de Minoïsche periode, wordt de olijfboom verbouwd op Kreta en gebruiken de Kretenzers olijfolie, zo laten archeologische vondsten ons zien.

De olijfboom (Olea Europea) is één van de weinige bomen die zelfs vruchten kan produceren op rotsachtige en onvruchtbare grond. De Olea staat bekend om zijn lange levensduur en zijn instandhouding van productiviteit.

Symbool voor wijsheid en vrede.

Olijfboom

De olijfboom staat symbool voor wijsheid en vrede. De olijfboom was de heilige boom van de godin Athene, die haar naam ook aan de hoofdstad van Griekenland gegeven heeft. Zeus had bepaald dat de stad de naam zou krijgen van die god die de bewoners het meest bruikbare cadeau zou geven. Poseidon gaf hen een paard, maar Athene raakte de grond met haar speer, waardoor op die plek een olijfboom groeide. Omdat de bewoners zo blij waren met de olijfboom en zijn olijven, gaf Zeus haar de stad, die zo haar naam kreeg. Athene wordt meestal afgebeeld met een olijftak, het symbool voor vrede en overvloed

Tijdens de Olympische Spelen in de oudheid kregen de winnaars een takje van de olijfboom, die met een mes met gouden handvat van een wilde boom was afgesneden. De grieken geloofden dat de vitaliteit van de heilige boom door middel van het takje werd doorgegeven.

Gezondheid

De olijfolie wordt nog steeds gebruikt voor religieuze en medische doeleinden. Bovendien is gebleken dat het een essentieel ingrediënt van een gezond dieet is. Omdat olijfolie enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevat heeft het niet dezelfde cholesterolverhogende werking als verzadigde vetten. Daarnaast is olijfolie ook een bron van antioxidanten. Integenstelling tot oliën die gemaakt zijn van zaden, blijft de chemische structuur van olijfolie stabiel bij verhitting tot hoge temperaturen door de antioxidanten en het oliezuur die het bevat.

Verschillende gradaties in (soorten) olijfolie

De gradaties in olijfolie, beter bekend als de soorten olijfolie, is ontwikkeld door de International Olive Oil Council (de Internationale Raad voor Olijfolie):

Extra-Virgin

* Extra-Virgin (vierge) olijfolie, dit is de A+ van de oliën. Dit is de olie van de eerste persing van de olijven. Om het label "extra virgin" te krijgen, moeten de olijven koud geperst worden, zonder dat er heet water of chemicaliën aan toegevoegd worden gedurende het proces. Daarnaast moeten de zuurgraad lager zijn dan 1% en moet de olie een uitstekende smaak en geur hebben.

Virgin

* Virgin (vierge) olijfolie. Ook deze olie is een resultaat van de eerst persing, maar de olijven kunnen van een iets mindere kwaliteit zijn.

Pure olijfolie

* Pure olijfolie. De meest gebruikte olijfolie, die chemisch bewerkt is om de ongewenste smaak en geur te verwijderen. Meestal is het een combinatie van virgin olijfolie met geraffineerde olijfolie.

Een eenvoudig recept voor een overheerlijke olijfpasta

Doe alle ingrediënten in een kom, slechts de helft van de olijfolie, en pureer het totdat het een gelijke consistentie heeft. Voeg meer olijfolie toe als dat nodig is.

Volgende pagina

Of ga rechtstreeks naar:

Geografie KretaKlimaat KretaOlijfbomen en KretaKretenzer Dieet