Wat betekent het eigenlijk om gelukkig te zijn op het werk? Waarschijnlijk niet wat je denkt.

Geluk is een van de meest gewilde ervaringen: we willen allemaal vreugde in ons persoonlijke leven, plezier in ons werk en gelukzaligheid in onze relaties. Maar geluk kan ook ongrijpbaar zijn – en het is onrealistisch om te denken dat je elke dag totaal geluk kunt bereiken, in alle aspecten van je leven.

Een betere aanpak is om na te denken over wat geluk werkelijk betekent en na te denken over hoe je het ervaart. Dan creëer je de voorwaarden voor meer geluk thuis en op het werk.

Ik ben een socioloog die geluk en voldoening tussen werk en privé bestudeert, en ik heb ontdekt dat geluk niet altijd is wat mensen zich voorstellen dat het is. Dit is wat ik heb geleerd over hoe geluk er echt uitziet.

HET SPILLOVER-EFFECT VAN GELUK
Geluk is een van de meest universeel erkende emoties. Uit onderzoek gepubliceerd in het Psychological Bulletin is gebleken dat geluk een van de meest bekende emoties is wanneer mensen met elkaar omgaan in verschillende culturen en dat het mensen een gevoel van eenheid en kameraadschap geeft.

Bovendien is geluk iets dat mensen in veel verschillende levensomstandigheden ervaren, en ons geluk is vaak niet alleen beperkt tot ons werk of ons persoonlijk leven. Als je gelukkig bent met je werk, heb je de neiging om meer geluk te ervaren in de rest van je leven. Het tegenovergestelde is ook waar: als je gelukkiger bent buiten het werk, heb je de neiging om meer geluk te ervaren met je werkervaring.

Dit is wat bekend staat als “het overloopeffect” en daarom kan het zo moeilijk zijn om de verschillende delen van ons leven in hokjes te verdelen.

DE COMPLEXITEIT VAN GELUK
Met alle recente aandacht voor werkgeluk, is het belangrijk om te weten dat geweldige werkervaringen complexer en genuanceerder zijn dan elke dag een gevoel van pure euforie. Je kunt ups en downs hebben – goede dagen en slechte dagen (of weken) – en toch een algemeen gevoel van vreugde en voldoening hebben over je werk.

Geen enkele keuze zal resulteren in perfect plezier. Of het nu gaat om het soort werk dat u doet, de uren die u werkt of de organisatie waarvoor u werkt, elke keuze is een samenloop van omstandigheden. Sommige zullen geweldig zijn en andere niet zo veel. Je kunt het beste uitzoeken wat je graag doet en dan zoveel mogelijk afstemming krijgen tussen wat je leuk vindt en wat je moet doen. De overlap zal niet perfect zijn, maar een betere afstemming zal je meer plezier in je werk geven.

Elke dag neemt u kleine beslissingen om u bezig te houden met of los te koppelen van uw werk. Terwijl u dat doet, is het verstandig om bewust te zijn over uw aanpak en na te denken over wat geluk op het werk eigenlijk is. Onthouden dat geen enkele situatie ooit alleen geluk voortbrengt, kan je aarden en je eraan herinneren dat het gras niet altijd groener is.

GELUK IS TOEWIJDING
Een ding dat ik in mijn onderzoek heb geleerd, is dat wanneer mensen gelukkig zijn op het werk, ze vaak toewijding ervaren – een gevoel van hard werken en toegewijd zijn aan hun inspanningen. Als je volhardt in het oplossen van een probleem of als je gewetensvol bent in het aangeven van een probleem en het nemen van initiatief om het op te lossen, ben je toegewijd. Als je loyaal bent aan een team of een zekere mate van loyaliteit voelt aan de organisatie, ervaar je toewijding.

In een onderzoek door Muse onder 5.000 mensen bleek rustig stoppen een negatief effect te hebben op het geluk en de gezondheid van de hersenen, waarbij mensen last hadden van een verslechterend geheugen, focus, slaap, stemming, productiviteit en creativiteit. Dit suggereert dat het onthechten van je rol, het opgeven of het niet doen van je eerlijke deel op het werk kan leiden tot een slechter algemeen welzijn. In plaats daarvan kan het vaak beter zijn om je in te zetten voor de dingen in je leven en jezelf te wijden. En als je nog steeds niet tevreden bent, onderneem dan actie en maak een andere keuze, in plaats van gewoon op te geven.

Enkele van de gelukkigste mensen zetten zich in om geweldig werk te doen. En zelfs als je op dit moment niet in een idyllische rol zit, raad ik je aan je best te doen en te investeren om je best te doen voor de ervaring. Door dit te doen, zult u zich niet alleen krachtiger voelen en meer controle hebben, maar zult u ook uw geloofwaardigheid opbouwen en uw relaties opbouwen met anderen die weten dat ze op u kunnen rekenen.

GELUK IS ONDERDOMPELING
Wanneer je meer geluk voelt op het werk, heb je ook de neiging om je ondergedompeld te voelen. We zien dit wanneer we aan een project beginnen en de tijd uit het oog verliezen. Tijdens dit soort ervaringen van flow raken je hersenen gefocust op het uitvoeren van een taak. En gedurende die tijd is er minder bloedtoevoer naar de centra van je hersenen die zich bezig houden met het beoordelen van anderen of jezelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *